23 Temmuz 2010 Cuma

Medyavi Muhabbet

Yüzlerce blog sitesi var. Herkes kendince birşeyler yazıyor; kimisi günlük hayatını anlatıyor, kimisi uzmanlaştığı alanda bilgi veriyor, kimisi iç dünyasını anlatmak peşinde, kimisi hobilerini paylaşıyor, kimisi gündemi takip ediyor.

Eğer bir gün gazete ve dergilerin yerini sanal alemdeki platformlar alacaksa ve şu an tam olarak şeklini almamış bir sanal bilgilendirme ortamı oluşacaksa bu muazzam bir çok seslilik içerecek.

Bu çok seslilik tabiki de tüm "beşer düzenleri" gibi kötü ve iyi yanları birlikte barındıracak. Olumlu yanı bir çok düşünceye, bakış açısına ve ilgiye tanık olmak çok normal bir olay olacak vb. Olumsuz tarafı ise; doğru,güvenilir ve özgün fikirlere ve bilgilere ulaşmak zorlaşacak.

Bir habere ilk kimin ulaştığı, kimden duyulduğu, kimin o haliyle yazıya geçirdiği belli olmayacak kim bilir... Korsan cd gibi ilkel bir hırsızlıkla bile uğraşırken dellenen insanlar sanal alemdeki fikir ve emek hırsızlıklarına nasıl bir tepki verecek ve önüne hangi yollarla geçmeye çalışacak.

Peki şuan ekmeğini televizyon programları, gazete yazıları gibi medya alanlarından kazanan insanlar e-medya düzenine geçince ne yapıp ne edecekler. Medya bir meslek halinden çıkıp, part-time bir uğraşı haline gelmişken (Kişisel site ve bloglar) nasıl geçinecekler? Üyelikli siteler halinde gerçekleşir belki bu evrim gibi bir tez sürebilirsiniz. Ama bu ücretli e-medya kısıtlı siteleri aşamayacak halde kalır gibime geliyor. Bir şekilde o üyelikli ulaşılabilen bilgilere ulaşılıp, halka ulaştırılabilir. Bu durumda medya sektörü biraz da sektörlüğünü yitirip, kişisel uğraşılar bütünü haline gelmeyecek mi?

Copy paste sayesinde yayınlanmış her tür bilgiye ücretsiz ulaşmak, belirli bir seviyeyi düşürür mü?

Ya da hepsine inat şu tezi sürebilir miyiz; Kimse kısıtlı kanallara ve gazetelere bağlı kalmayıp kendine uyan platformlara ulaşacak ve her yönüyle olumlu bir oluşum olacak.?

Yaşayıp göreceğiz, belki hepsi bir yanılsamadan ibaret.

2 yorum:

StummScream dedi ki...

Garip bir şekilde boku çıkmaya başladı bloglarla başlıyan maceranın. Twitter gayet güzel bir uygulamaydı. FF çıktı, Formspring çıktı. Blogların popülerliği azaldı.

Son olarak thumblr çıktı ve bloglar yerine biraz daha rabet gören en az onlar kadar aynı yüz'ü paylaşan bir uygulama.

Anlamıyorum insanlar niye hazır yapılmış düzenlerini bırakıp her yeniliğe sıçrıyor. Bana kalırsa ya çok iyi bir site çıkıp hepsini gerçekten içinde barındırıp silecek ya da birgün herkes bloglarına dönücek diye düşünüyorum.

StummScream dedi ki...

hem biz sana nasıl ulaşacağız? İstek, öneri, dilek, şikayet, dırdır etmek için =)