2 Eylül 2010 Perşembe

Deepnote


Öncelikle beğenilen filmler listesine katmalık bir film izledim bugün.
The Man From Earth:
Tek bir odada geçen bir filme(sinema sanatı sonuçta göstermenin de çok önemli olduğu bir sanat) bu kadar odaklanıp, sıkılmadan izleyebileceğimi tahmin etmezdim. Sanki birisi hikaye anlatıyor ve ağzım açık izliyorum gibi. Zaten biraz da böyle sayılır; 14 bin yıl yaşamış bir mağara adamı ve anlattıkları.. İnsanların inandıklarının sarsılması karşısındaki tepkileri, 'gerçek' kavramının onlarda yarattığı kalıplar, ölümün hayatlarında ne kadar önemli bir kısmı işgal ettiği, zaman kavramı...Kısacası izlenesi.

Tam bu filmi izlerken bi telefon geldi. Şaka gibi bir haber. Ben cidden kocaman olmuşum, büyümüşüm he bunu anladım. Yoksa benden öğretmen mi olur.

Bir de çok içime sinen bir şey hazırladım. Huzur bu olsa gerek.
Garip bir başağrısıyla başlayan bir gün için oldukça keyifliydi.
Filmin bi ara beni içine soktuğu kısıtlılık fikrine rağmen.

3 yorum:

Burak Özkan dedi ki...

Böyle diyalog temelli filmlere verilebilecek en iyi örneklere şimdilik Richard Linklater'ın fimlerinde rastladım. Before Sunset - Sunrise, Waking Life...

Bu filme gelince, ben de büyük bir hevesle izlemiştim. Konusu ve diyalog temelli oluşu direkt ilgimi çekmişti. Bağımsız bir film oluşundan mıdır, nedir; belki biraz daha iyi olabilirmiş gibi geldi gerçi. Özellikle sonunda adamın söylediklerinin bir şaka değil de, 'gerçekten de o kadar yaşlı' olmasını gözümüze sokmalarına pek gerek yoktu sanki. Hani, diğer adam bunu duyunca kalp krizi geçiriyordu.

Bir de, 12 Angry Men vardır ki, o da şahanedir. Bilgilerine sunarım.

duyguözbağcı dedi ki...

12 Angry Men yeni indirdim heralde ilk fırsatta izlerim.
Linklater'ı da araştırmalıklarımın arasına alırım.
Evet dediğin olay, yani filmin sonu biraz da patlama noktası olmuş. Her şeyin çok net gittiği ve sonunun soluklaştığı filmlerin tam tersi olarak netleştirmek için biraz fazla göze sokmuşlar haklısın.
Ama zaten film boyunca o kırılma anı bekleniyor.

Burak Özkan dedi ki...

Zorlamanın manası olmasa da ve araştırılanların arasında başka nelerin olduğunu bilmesem de, Linklater özel bir ilgiyi hakediyor diye düşünüyorum. Özellikle Waking Life adlı film; bir felsefe bombardımanı.